Soms wordt uw huisarts verzocht een handeling (zoals een lab aanvraag*, bloeddrukcontroles**, hechtingen verwijderen en/of wondcontroles** of ziekenvervoer aanvragen***) te verrichten voor een andere zorgverlener. Die andere zorgverlener is bijvoorbeeld een specialist uit het ziekenhuis, een paramedicus (bijvoorbeeld diëtist of fysiotherapeut) of alternatief genezer/zorgverlener (bijvoorbeeld homeopathisch genezer of orthomoleculair genezer). De huisarts zal hier geen gehoor aan geven, we leggen u graag hieronder uit waarom.
*Labaanvraag
Indien een specialist uit het ziekenhuis een bloedonderzoek wenst, is de specialist ook degene die de uitslagen vervolgens op waarde inschat bij de aandoening van de patiënt. De specialist of zijn doktersassistente dienen zélf een laboratoriumaanvraag aan te maken, zodat de uitslagen ook automatisch weer bij de aanvragend specialist terecht komen.
Indien een paramedicus of alternatief zorgverlener een bloedonderzoek wenst, kan dit gaan om waardes die niet passen bij de zienswijze van het Nederlandse Huisartsen Genootschap. Het gaat dan bijvoorbeeld om een uitslag van een bloedgroep, elementen als zink, koper of bepaalde vitamines. Dit soort aanvragen en de uitslagen ervan zijn door ons meestal niet te interpreteren en ons advies zal dan vaak zijn om deze laboratoriumaanvraag via de paramedicus of alternatief zorgverlener zélf te laten doen. Op die manier komen de uitslagen ook terecht bij die aanvrager en kan deze de uitslag, met zijn zienswijze, interpreteren. Mocht uw paramedicus of alternatief zorgverlener geen toegang hebben tot de reguliere laboratoria omdat zij wellicht niet BIG-geregistreerd zijn, dan kan deze ook een lab-aanvraag doen bij commerciële laboratoria (bijvoorbeeld labplusarts.nl).
*Bloeddrukcontroles
Indien de specialist bloeddrukcontroles wenst, is de specialist ook verantwoordelijk voor het uitvoeren hier van. De specialist heeft eigen poli assistenten en is eindverantwoordelijk voor uw ingezette behandeling.
**Hechtingen verwijderen en/of wondcontroles
Deze horen bij de ingestelde behandeling van de specialist. De specialist dient zelf zorg te dragen voor het uitvoeren hier van. Dit kan de specialist zelf doen of uit laten voeren door de poli assistenten. De specialist is eindverantwoordelijk voor uw ingezette behandeling.
*** Ziekenvervoer
Wanneer de behandelaar ziekenvervoer nodig acht, is de behandelaar zelf verantwoordelijk voor het aanvragen hier van. Elke arts/specialist kan dit zelf aanvragen.
Als u nog onder behandeling bent van de specialist, is de specialist uw eerste aanspreekpunt. Pas als de specialist een zogenaamde afsluitbrief naar de huisarts heeft gestuurd waarin staat dat behandeling en controles worden overgedragen aan de huisarts, is de huisarts het eerste aanspreekpunt.
Met een verwijsbrief heeft u een jaar de tijd tot het moment van de eerste afspraak. Daarna is de verwijzing geldig TOT het moment dat de specialist uw behandeling heeft afgesloten. Het is dus ook niet nodig om elk jaar een nieuwe verwijsbrief te krijgen als u bij de specialist onder controle bent.
Dat geldt zowel voor ziekenhuizen als de GGZ.